”Jag har inte tid”


Tillhör du skaran av människor som ofta uttrycker frasen jag har inte tid?

Du skall veta att du är inte ensam om att uttrycka detta. Själv så var det en fras jag använde mig av oerhört mycket förr i tiden, tills några av mina mentorer faktiskt upplyste mig om hur det verkligen föreföll sig att vara.

Sanningen är väl den att tid är något av det som du definitivt har. Det påståendet fick jag ta del av från mina mentorer som studerat ämnet rigoröst.

Är det inte så att du liksom alla andra har 24 timmar på ett dygn? Jag har inte stött på någon som har mer tid eller mindre tid per dygn än 24 timmar. Så vi kan alltså inte påstå att vi inte har tid, för det är ju uppenbart att det är något som vi verkligen har!

Vad är det då vi menar när vi säger att vi inte har tid?

Det måste ju helt sonika innebära att vi redan har bokat upp vår tid med någon form av aktivitet. Men är det alltid hela sanningen? Är varje människas kalender fylld från det att de kliver upp på morgonen tills det att de kliver till sängs för varje dag år ut och år in? Min personliga erfarenhet av att jobba med en hel del människor är att så är inte fallet.

Vi har alla tid, frågan är vad vi fyller den med.

Av de 24 timmar du har varje dygn, vad fyller du dessa timmar med? Är det något värdefullt eller slösar du bort din tid på onödigheter och sådant som faktiskt inte alls är viktigt eller värdefullt för dig?

Mina mentorer lärde mig att följa upp min tid, att dokumentera vad jag gör med mig tid, samt hur mycket tid jag lägger på olika aktiviteter. Detta kan låta som en utmanande uppgift och så kan fallet vara, men det är verkligen en väckarklocka!

För 95% av alla människor så skulle man kunna dela upp dygnets 24 timmar i tre block enligt bilden nedan.

Vad gör du av din tid?

Om du själv skulle fylla i ovan tre block, hur skulle fördelningen se ut?

Och om du skulle precisera och dela upp blocket övrigt, vad skulle du lista upp för aktiviteter som du gör inom det blocket?

Mina mentorer lärde mig att jag måste ta kontrollen över min egen tid och detta kan man enbart åstadkomma genom att ha klart för sig vad det är man vill uppnå. Följande punkter fick jag ta del av och som jag vill dela med mig av till dig.

 • VAD ÄR DET DU VILL UPPNÅ/FÖRVERKLIGA/REALISERA?
  Mina mentorer lät förklara att det måste börja med att man har klart för sig vad det är man verkligen vill. Väj ut tre, max fyra oerhört värdefulla mål i ditt liv som är för dig oerhört värdefulla och som du är villig att kämpa för då det är så betydelsefulla för dig. Många gör felet att de försöker fokusera på så många olika saker samtidigt, vilket ofta resulterar i att det blir varken hackat eller malet. Kom ihåg att här är det Du som bestämmer vad som är viktigt för Dig och ingen annan! Det som är viktigt för dig, kanske är oviktigt för någon annan, men här skall Du utgå från dig själv och ditt liv.
 • VILKA AKTIVITETER GÖR ATT DU ÖVER TID KOMMER UPPNÅ DET DU BRINNER FÖR?
  Oavsett vad du brinner för och vill uppnå, så finns det aktiviteter som stödjer och hjälper dig att uppnå dem, samt att det finns aktiviteter som gör den totala motsatsen; ser till att du aldrig kommer att uppnå dem. Om du är osäker på vad för aktiviteter som verkligen hjälper dig, identifiera människor som redan har uppnått det som du vill uppnå och lär dig av dem. Ofta kan du eliminera att du slösar dyrbar tid på att göra fel eller engagera dig i aktiviteter som inte ger dig möjligheten att uppnå det du vill uppnå.
 • PLANERA
  När du vet vilka aktiviteter det är du skall utföra, se till att planera in dem i din kalender! Se sedan till att utföra dem!
 • SÄG NEJ TILL DET SOM ÄR BRA, SÅ DU KAN SÄGA JA TILL DET SOM ÄR BÄST – KONSTEN ATT PRIORITERA
  Då vi vet att vår tid är begränsad, dels per dygn, men också att vi en dag kommer att lämna jordelivet, så är det av oerhörd vikt att du lär dig prioritera. Mina mentorer tryckte mycket på vikten av att prioritera. Lär dig säga nej var ett oerhört viktigt budskap. För att hjälpa dig att prioritera så krävs det att du har klart för dig vad det är du vill uppnå. Alla förslag och erbjudanden som kommer att komma måste du kunna väga och prioritera genom att ställa dig själv frågan: om jag gör detta, hjälper det mig framåt mot det jag vill uppnå eller tar det mig längre ifrån det jag vill uppnå? Och så ger du dig själv ett uppriktigt och ärligt svar.

Kom ihåg, TID är en resurs som vi enbart kan förbruka. Vi kan inte spara TID och vi kan inte köpa oss mer TID. Det vi kan göra är att använda oss av den TID vi får och har på bästa möjliga sätt för att skapa oss det liv och den livsstil som för oss är värdefull.

En människa som spenderar 20 timmar i veckan framför teven och sedan ställer sig frågan ”undra varför det inte händer något spännande i mitt liv” har helt missat poängen med att man själv ansvarar för vad man gör och vilka resultat det kan ge.

Förhoppningsvis så har denna artikel givit dig något av värde och något att reflektera och när du är på det klara vad det är du vill, så kan du i framtiden istället för att säga jag har inte tid, uttrycka orden det stödjer inte mina mål, så jag prioriterar det inte.

Och som alltid, valet är helt unikt Ditt!

Andreas Bodin

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *