Orsak & verkan


Är Du nöjd med hur Ditt liv ser ut just nu; just idag?

Skulle du vilja förändra något, eller ha mer av något?

Har Du den inkomst du vill ha?

Har Du de vänner Du vill ha?

Har Du den livsstil Du vill ha?

Har Du den typ av familjesituation Du vill ha?

Har Du den ekonomiska trygghet inför framtiden Du vill ha?Något som fascinerar mig oerhört mycket, är just att så många människor av någon intressant anledning kommer eller har kommit till en punkt i livet där man parkerar och resonerar i stil med det blir nog inte bättre än så här. Vi tenderar till att kasta in handduken, ge upp, i den meningen att vi lämnar mycket åt ödet.

Någonstans bestämmer vi oss för att vi inte själva kan påverka vidare mycket, utan att det är bättre att låta bli att ”försöka”. Inställningen ”det är ingen idé” ekar i sinnet hos många. Men är det verkligen så ”kört” och meningslöst som en del verkar tro?

Om du väljer och bestämmer dig för att tro så, räkna med att du med oerhört liten sannolikhet kommer att skapa något i dess motsats!

Vad få tenderar till att verkligen ta till hjärtat, är orsak & verkan. Redan under Aristoteles tid (380 f. Kr.) så pratade man om orsak & verkan. Med det syftade man till att bakom varje verkan (ett resultat/händelse) finns en orsak. Med andra ord, en händelse (verkan) är resultatet av en annan händelse (orsak) och det finns en koppling mellan dem.

Aristoteles beskrivning av detta var oftast en byggare som bygger ett hus. Denna händelse analyserades till att byggaren bygger (orsak) och huset blir byggt (verkan). Med detta resonemang så innebär det att en händelse är ett resultat av en annan händelse.

Orsak & verkan är alltså något som du kan själv använda för att analysera ditt resultat av något. Genom att identifiera vad det är du har (verkan) , så kan du undersöka vad det är som skapar det du har (orsak). Om du nu skulle vilja erhålla något annat, ett annat resultat, så torde det då innebära att du också måste göra något annorlunda än vad det är du gör just nu, inte sant?

En del människor sliter sig nästan fördärvade för att skapa ett annorlunda resultat, men de ändrar inte på det som faktiskt skapar resultatet. Föreställ dig själv att du äter ett äpple och kvar har du sedan fem kärnor. Om du nu skulle plantera ett av dessa kärnor och tog dig tiden att vattna och ge näring till kärnan, så att den slutligen började växa till ett träd. När trädet vuxit klart, så bevittnar du att det blommar och sedan växer det äpplen. Om Du nu skulle plantera dina fyra övriga kärnor som du har kvar, skulle du då förvänta dig att det växte upp ett träd som blommade ut och sedan gav dig päron och ett annat gav bananer?

Jag har personligen inte stött på någon än så länge som skulle förvänta sig ett annorlunda resultat, MEN ändå är det så oerhört många som förväntar sig annorlunda resultat i sina liv, oavsett inom vilket område det än må gälla, utan att ens ändra något av det som de gör (orsak).

Så, åter till frågeställningarna som ställdes i början av denna artikel. Om du analyserar resultatet utifrån varje enskild fråga och sedan gör en uppriktig identifiering vad det är som du gör och som skapar det som du har idag, vad skulle hända om du gör något annorlunda, vad skulle resultatet möjligen bli då?

Många av de resultat som en del människor skapat eller uppnått, kan även du uppnå och skapa, enbart genom att faktiskt göra vad de har gjort. Precis som att följa ett recept från en kokbok. Om du följer receptet för att göra pannkakor till punkt och pricka, tror du att resultatet skulle bli något annat än pannkakor?

En av ”hemligheterna” bakom människor som lyckas skapa de resultat de har, är att de faktiskt härmar vad någon redan annan gjort. Och så gör de flesta av oss, utan att vi vet om det! Men de vi ”härmar” kanske inte skapar de resultat som vi själva faktiskt önskar uppnå eller erhålla. Vi behöver alltså härma någon annan!

Som Albert Einstein sa under sin levnadstid: ”Vi kan inte lösa problem genom att använda samma tankesätt vi använde när vi skapade dem”.

Ta dig tid att verkligen reflektera vad det är Du verkligen vill ha och uppnå i ditt liv. Gör en livsplan för Dig själv! Om Du inte gör en, är chansen stor att du hamnar i någon annans och frågan är, hur mycket tror du de har planerat för dig? Troligen inte mycket!

Och som alltid, valet är helt unikt Ditt!

Andreas Bodin

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *